A Summer morning

 

Her young employers, having got in late

From seeing friends in town

And scraped the right front fender on the gate,

Will not, the cook expects, be coming down.

 

She makes a quiet breakfast for herself.

The coffee-pot is bright,

The jelly where it should be on the shelf.

She breaks an egg into the morning light,

 

Then, with the bread-knife, stands and hears

The sweet efficient sounds

Of thrush and catbird, and the snip of shears

Where, in the terraced backward of the grounds,

 

A gardener works before the heat of day.

He straightens for a view

Of the big house ascending stony-gray

Out of his beds mosaic with the dew.

 

His young employers having got in late,

He and the cook alone,

Receive the morning on their old estate,

Possessing what the owners can but own.

by Richard Wilbur

 

Natuurlijk heb ik genoten van ‘Downton Abbey the movie’. Mooie setting, mooie kleding, leuke mensen. Goed verhaal? Moet dat dan?

Ik werd pas laat fan van de serie, wat wel vreemd is want mijn moeder heeft door Upstairs Downstairs  en James Herriot eraan bijgedragen dat ik een ernstige kostuumdramaverslaving heb ontwikkeld.

Upstairs is saai zonder downstairs. Ik heb al heel wat kastelen en landhuizen gezien, maar de keuken en de slaapkamers van het personeel spreken altijd het meest tot mijn verbeelding. Misschien identificeer ik mezelf meer met mrs Hughes dan met lady Violet. Ik heb trouwens ergens gelezen dat de Downstairs acteurs van Downton meer lol met elkaar hebben dan de mensen die boven zitten. Die zijn natuurlijk constant aan het verzinnen hoe ze financieel de boel draaiende kunnen houden terwijl het personeel alleen maar hoeft te koken en poetsen.

In ‘A Summer Morning’ komen de jonge werkgevers laat thuis van een avondje stappen, vernielen het hek en slapen vervolgens tot diep in de middag.  De kokkin en de tuinman, beiden op leeftijd, werken en wonen al jaren op het landgoed en zijn er inmiddels zeer vertrouwd mee. ’s Ochtends nemen ze even de tijd om te genieten van de gewone, dagelijkse dingen; een kop koffie, de vogeltjes, de zon, het uitzicht, ‘hun’ landhuis. Onbetaalbaar en helemaal gratis. Die hebben het nog eens goed voor elkaar!