The Crown

Oh, kom er eens kijken wat ik op Netflix vind. Het aankomende weekend arriveert Sinterklaas in Nederland en hij brengt ons serie drie van the Crown. Ik ben fan. De moeilijkheden en schandalen binnen de koninklijke familie en het land volgen elkaar in hoog tempo op. Dat maakt de serie natuurlijk erg interessant en leuk, maar waar ik vooral warm van word, zijn de teksten; de prachtige uitspraak en het schitterende taalgebruik. “Are you out or are you in?” Nou, ik kan je verzekeren: “ I am in!”

Elizabeth II                 by Ruth Stacey

In today’s correspondence a poetry book

detailing the lives of British Queens—

with a note enclosed and a question:

what does it mean to be a Queen?

 

I could reply and say—

this precious stone set in a silver sea:

a symbol, like a banner, for mens’ love.

But these are not my words.

 

I could reply and say—

glorying in the glories of my people,

sorrowing with the sorrows of the lowest.

But these are not my words.

 

I could declare—

that each Queen is tissue paper thin,

transluscent but combined, are my flesh.

But I will not solidify my words,

 

instead I will command my secretary to write,

with many kind thanks for the little book etc,

but to say my thoughts on Queenship

can only be ascertained by my actions.

Ruth, de schrijfster van dit gedicht heeft een boekje naar de koningin gestuurd. In de begeleidende brief vraagt zij wat het betekent om koningin te zijn. Het denkbeeldige antwoord dat Queen E. haar terugstuurt, luidt: “Mijn handelen laat zien hoe ik denk over het koningschap.” Aangezien koningin Elizabeth al zo’n 67 jaar met volle overgave en heel serieus haar taak uitoefent, zal ze de monarchie de moeite waard vinden. Anders is het wel een beetje sneu.