Giving up Smoking

There’s not a Shakespeare sonnet

Or a Beethoven quartet

That’s easier to like than you

Or harder to forget.

 

You think that sounds extravagant?

I haven’t finished yet-

I like you more than I would like

To have a cigarette

 

Wendy Cope

(1945 – ….)

Zometeen ga ik zwemmen. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er vandaag in het bad liggen. De eerste dagen van het jaar is het dringen, maar tegen de derde week komen de meesten erachter dat ze een hekel aan nat haar hebben. Fijn voor mij, sneu voor hen. Goede voornemens zijn makkelijker gezegd dan gedaan.

Wendy Cope stopte op 21 januari met roken en schreef er een aantal weken later een gedicht over. Ze zei dat mensen die nooit verslaafd zijn geweest aan nicotine geen idee hebben wat een intens liefdesgedicht dit is. Ik moest om Giving up Smoking lachen, maar begreep pas de ernst ervan toen ik op de weegschaal stond en me realiseerde dat ik in vier maanden tijd vier kilo’s was aangekomen. Crackers met pindakaas zijn misschien niet verslavend, maar zeg er maar eens nee tegen.  “Nothing tastes as good as skinny feels,” hield Kate Moss zichzelf voor wanneer ze met een stuk taart geconfronteerd werd. Volgens mij begon zij de dag  met champagne en een snuif uit de cokepot. Tja, een mens moet wat.